Kenali Liberalisme

Dengan berselindung di sebalik hak asasi manusia, para pendokong liberalisme memperjuangkan kebebasan individu yang mutlak tanpa sekatan atau dengan sekatan yang paling sedikit. Mereka mempunyai gagasan yang menyatakan bahawa individu lebih penting dari masyarakat dan setiap individu bebas dari ikatan agama.

Serangan pemikiran liberal yang kuat mengancam dan menghakis kefahaman Islam yang sahih di kalangan umat Islam Malaysia ketika ini merupakan rentetan daripada serangan pemikiran. Fahaman liberal ini yang dahulunya dipelopori oleh pemikir Barat semasa Zaman Renaissance dan para orientalis semasa perkembangannya, tanpa sedar atau tidak atau kerana terpesona dengan ketamadunan yang dicapai oleh negara Barat, kini didokong pula oleh sebahagian umat Islam sendiri. Perkembangan ini dilihat berbahaya terhadap umat Islam apabila fahaman liberal ini mula disinonimkan dengan Islam melalui istilah Islam Liberal.

Umar al-Khattab ra pernah menasihati kaum muslimin bahawa “akan terungkailah ikatan Islam satu persatu dari seorang yang lahir membesar di dalam Islam tetapi tidak mengenali jahiliyyah“. Oleh itu, menjadi kewajipan kita umat Islam untuk mengenali apakah ciri-ciri musuh Islam yang membawa fahaman liberal ini di samping mempelajari dan mengamalkan Islam yang dibawa oleh Rasulullah saw.

Ustaz Riduan Mohamad Nor dalam buku karangannya ‘Islam Liberal dan Pluralisme Agama’ telah menggariskan 9 bentuk pemikiran yang diperjuangkan oleh pendokong fahaman liberal.

1. Memperjuangkan pluralisme agama. Pendokong fahaman liberal menyatakan bahawa semua agama adalah sama yakni menyembah Tuhan yang satu dan semuanya membawa ke jalan kebenaran. Akibatnya timbullah kes seperti Sambutan Kongsi-Raya antara agama yang difatwakan haram oleh Muzakarah Ulama 2006 di Perak.
2. Mendesak agar diberikan hak kebebasan untuk murtad kepada orang Islam. Mereka memperjuangkan ide ini seperti yang terjadi dalam kes Lina Joy kerana terpengaruh dengan konsep Hak Asasi Manusia tajaan Barat yang memutlakkan hak kebebasan individu dalam beragama, di samping kejahilan mereka menafsirkan Al-Qur’an dan Hadis mengikut citarasa mereka seperti ayat 256 surah al-Baqarah. Perjuangan mereka diperhebatkan lagi dengan penubuhan Inter-Faith Council (IFC) yang cuba menghakis ajaran Islam yang dilihat bertentangan dengan ide kebebasan beragama mereka.
3. Menyatakan Al-Qur’an perlu ditafsir semula agar selari dengan peredaran zaman. Pendokong fahaman liberal mengatakan bahawa Al-Qur’an perlu ditafsirkan semula tanpa terikat dengan tafsiran ulama terdahulu yang sudah ketinggalan zaman. Mereka berpendirian bahawa pentafsiran baru bagi Al-Qur’an tidak perlu terikat dengan disiplin ilmu tafsir dan memadai hanya dengan akal serta rasional semata-mata.
4. Mempertikati syari’at dan hukum Allah swt dengan hujah rasional seperti hukum faraid, poligami, kewajipan bertudung bagi wanita, hukuman bunuh bagi orang murtad, hukum hudud, hak suami mencerai isteri dan larangan berkahwin antara orang Islam dan bukan Islam.
5. Menolak penguatkuasaan undang-undang moral berteraskan agama. Mereka mengatakan bahawa undang-undang tersebut melanggar kebebasan dan hak asasi manusia serta mendesak pihak berkuasa seperti Jabatan Agama Negeri supaya tidak menggunakan pendekatan undang-undang untuk mengawasi akhlak rakyat.
6. Mendokong gerakan pembebasan wanita (feminisme). Mereka menyeru agar wanita Islam mencontohi wanita Barat dan menuntut persamaan hak antara lelaki dan wanita seperti pembahagian harta pusaka, poligami, hak penceraian serta menentang pakaian menutup aurat.
7. Meragui kesahihan sebahagian teks Al-Qur’an dan penyusunannya dengan mengatakan bahawa teks Al-Qur’an telah dicemari dan ditambah-tambah oleh para sahabat Rasulullah saw seperti dalam surah at-Taubah.
8. Mempertikai dan mendakwa hadis Nabi saw bercanggah dengan Al-Qur’an. Mereka melaga-lagakan hadis Nabis saw yang kelihatan bertentangan dengan Al-Qur’an sedangkan sebenarnya mereka tidak memiliki keahlian dalam mengeluarkan hukum.
9. Meragui keperibadian Rasulullah saw dengan mengatakan Rasulullah saw gila seks dan sebagainya.

Moga bermanfaat.

Rujukan:
1. Islam Liberal dan Pluralisme Agama oleh Ustaz Riduan Mohamad Nor.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s