Mana Satu Lebih Utama?

Satu persoalan yang ingin saya lontarkan buat semua dan pembaca fikirlah apa jawapan yang sebenarnya. Persoalan ini saya lontarkan kerana umat Islam sudah keliru yang mana satu lebih utama. Soalannya antara menjaga hak ikatan persaudaraan sesama muslim (ukhuwwah) dan menjaga hubungan serta hati orang kafir, yang mana satu lebih utama?

Situasi yang berkait dengan persoalan ini dapat diperhatikan saban kali tiba hari perayaan bagi agama lain. Ramai yang bertanya kepada ulama bolehkah mengucapkan selamat menyambut perayaan kepada kenalan bukan Islam? Tidak kurang juga yang bertanya jika diajak bolehkah memenuhi jemputan majlis perayaan tersebut? Ada yang bertanya kerana memang ingin tahu dan risau jika perbuatan tersebut merosakkan aqidah. Malah sebaliknya ramai juga yang bertanya kerana takut mengguris hati kenalan bukan Islam jika tidak mengucapkan selamat dan menghadiri majlis perayaan.

Sikap yang begitu bersungguh ingin menjaga hubungan dengan orang bukan Islam. Bukan sahaja sekadar dalam bab perayaan semata sehinggakan apabila timbul isu salah faham atau tidak puas hati di dada akhbar terhadap Islam contohnya sebahagian umat Islam mula bergegas-gesa mencuba sedaya upaya dengan penuh kesungguhan cuba mendamaikan dan memberi penjelasan agar orang bukan Islam tidak benci kepada Islam. Atau paling kurang mereka mendiamkan sahaja.

Namun situasi seperti ini jarang-jarang kelihatan di kalangan umat Islam. Sebaliknya yang selalu kelihatan adalah situasi yang bertentangan. Jika ada sedikit nasihat yang dilontarkan untuk tujuan pembaikan atau teguran yang niatnya untuk menyedarkan begitu cepat sebahagian umat Islam melenting macam cacing kepanasan. Malah melontarkan tuduhan yang bukan-bukan kepada yang memberi nasihat sehingga merungkaikan tali persaudaraan sesama Islam serta merosakkan imej Islam. Walhal tiadalah nasihat diberikan melainkan untuk kebaikan.

Seruan saya umat Islam hari ini mesti tahu yang mana lebih utama antara menjaga hak ikatan persaudaraan sesama muslim (ukhuwwah) dan menjaga hubungan serta hati orang bukan Islam. Jangan kerana salah memilih kera di hutan disusukan tapi anak di rumah kelaparan. Bukankah persaudaraan sesama Islam itu merupakan kompenen penting kekuatan Islam?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s